Ooit wilde ik de wereld redden, dat was mijn Heilige Opdracht.
Mijn plannen mislukten omdat ik het nog geen halve dag volhield zonder strijd met mijn broertje. Mijn plannen mislukten ook op globale schaal: ik kreeg het niet voor elkaar om ongelijkheid, armoe en oorlogen te stoppen. Er was geen panacee te vinden.
Ik heb er jaren over gedaan om me niet schuldig te voelen. Ik leefde immers in de kapitalistische, rijke kant van de wereld. Dus kwam al die ellende ook door mij.
Tegenwoordig kan ik me tevreden stellen met het idee dat ik de wereld ook kan verbeteren door te starten bij mezelf. Nu proberen om niet teveel ruzie te krijgen met mij. Da’s soms nog best lastig.
@Lisette. Is het niet aan de kant van ipv in de kant van? En beginnen bij jezelf is lovenswaardig natuurlijk. Vrede met jezelf is al een hoog goed. Grt
Je punt is duidelijk, Lisette, maar volgens mij gebruik je het themawoord niet correct. Je schrijft: ‘Er was geen panacee te vinden.’
Al was er wel een panacee te vinden geweest, een panacee is een (wonder)middel dat in de praktijk niet werkt.
@Luc: je hebt gelijk, maar ik wilde aan die uitdrukking een eigen draai geven door te zeggen dat ik in die kant van de wereld woon.
@Ewald: oh? Ik dacht dat een panacee een wondermiddel betekende, en niet een niet-bestaand wondermiddel. Ik zoek het nog even na.
Inderdaad:
Mooi stukje.
*Een betere wereld begint bij jezelf.*
Variant op ‘Een beter milieu begint bij jezelf’.
Jammer als het woord panacee hier taalkundig niet kan. Logisch dan dat het niet te vinden is.
Oeps,’Mooi stukje’ hoort bovenaan in mijn reactie.
Mooi en herkenbaar stukje. In de Griekse mythologie is een panacee juist een middel dat werkt tegen alle ziektes, een andere betekenis kende ik niet, dus wat mij betreft is het themawoord helemaal correct hier.
@Lousjekoesje: dank voor de complimenten. Ik ben er nog niet uit wat een correct gebruik van het woord ‘panacee’ is.
@Hekate: dank, ik ga geloven dat het wel klopt om het woord zo te gebruiken.
In de Griekse mythologie (fictie) is een panacee een wondermiddel tegen alle kwalen. Omdat een geneesmiddel tegen alle kwalen niet bestaat, wordt in het hedendaagse spraakgebruik met een panacee een nep-geneesmiddel bedoelt.
Van Dale schrijft: Een denkbeeldig algemeen geneesmiddel
@Ewald: dank voor de uitleg. Ik denk toch dat ik dacht dat er een wondermiddel zou zijn. Ik laat het maar zo.
Natuurlijk Lisette. Zolang je ergens in gelooft en vertrouwen in hebt bestaat het ook.