De raaf krast een enthousiaste begroeting en wrijft haar snavel langs Usha’s sleutelbeen.
‘Hou daarmee op, Mun,’ zegt Usha. ‘Vertel liever welke boodschap moeder voor mij heeft.’
Mun houdt haar ravenkop scheef en zingt een lang lied in Usha’s hoofd.
‘Mijn tijd is dus gekomen.’ Roerloos tuurt Usha naar de granieten draak, die scherp afsteekt tegen een kobalten hemel. De bergwereld is stil, op een enkele windvlaag na, die klinkt als een diepe, te lang ingehouden zucht.
Ten afscheid steekt Usha een arm omhoog. Dan keert ze de bergketen de rug toe en overziet de wijde vlakte die zich voor haar uitstrekt.
‘Wijs me de weg, Mun,’ zegt ze. ‘De wereld van de mensen wacht op ons.’
Mun vliegt op.
Het wordt elk nieuw stukje lastiger om mijn fantasy-feuilleton aan de nieuwe regels te laten voldoen. Het moet als geheel, maar óók per afzonderlijk stukje een begrijpelijk en goed leesbaar geheel blijven vormen. Elke feedback is weer zeer welkom.
Dit derde stukje zou ook het laatste kunnen zijn. Dat hangt van de reacties, maar natuurlijk ook van mijn inspiratie af.
@Hay Het is een goed geschreven stuk, dat ook op zichzelf kan staan, al wordt het hier moeilijker voor lezers die dit verhaal als eerste verhaal lezen, de titel te verklaren. De relatie tussen Usha en de draak is hier niet duidelijk. Om dat te doorzien moet je echt de eerdere delen gelezen hebben.
Ik zou zeggen: dit is een grensgeval. Een vervolg schrijven dat helemaal op zichzelf staat zal erg lastig kunnen zijn. Maar … voor jou wellicht niet onmogelijk.
Je bevestigt mijn gevoel, Ineke. Ik denk dan ook dat ik het bij deze drie stukjes ga laten. Een nieuw stukje dat los te lezen valt, kan ik nog wel produceren, maar dan gaat het denk ik al gauw ten koste van de doorgaande lijn in het verhaal. Maar wie weet krijg ik nog een inval die dat probleem ondervangt.
Ik wens je er succes mee! En anders schrijf je toch gewoon een boek?
Een jeugdverhaal zit hier misschien wel ooit in. Aan een dikke fantasyroman begin ik niet. De kans op een (reguliere) uitgave is me gewoon veel te klein. Met dikke fantasypillen, vaak in de vorm van trilogieën, wordt de markt al compleet overvoerd. Bovendien kiezen uitgevers in het fantastische genre meestal voor vertaald werk, vooral uit de VS.
Ik ga definitief geen vervolg meer plaatsen. Blijkbaar is mijn fantasyvervolgverhaal toch als een tikkeltje gekunsteld overgekomen. Ik denk dat veel 120W-lezers te beleefd zijn om dat als reactie hier te plaatsen. Maar géén reactie is natuurlijk ook een soort van reactie en voor mij duidelijk genoeg.
Desondanks heb ik geen spijt van mijn feuilleton-experiment. De drie dochters gaan mijn archief. Wellicht giet ik ze ooit nog in een geschiktere en in elk geval langere vorm.
@Hay volgens mij heeft het verhaal echt potentieel, maar 120 woorden doen het geen recht, ondanks dat het goed verteerbare stukken zijn, blijft bij mij het gevoel hangen dat het niet af is en er veel meer uit te halen is. Toch complimenten voor de poging het gevoel is er wel
@Hay niet gekunsteld. Wel een poging. Over die beleefdheid zou ik mij maar geen zorgen maken. Dikwijls maakt men hier van zijn/haar hart toch geen moordkuil?
Ik maak mij daar helemaal geen zorgen over.
Misschien ga ik te veel van mijzelf uit. Er verschijnen de laatste tijd (ik denk als gevolg van de nieuwe weekthemawinnaars) zo veel stukjes dat het me te veel tijd kost om overal feedback op te geven. Meer dan voorheen heb ik nu dan ook de neiging om alleen commentaar te geven op stukjes die mij meteen aanspreken. Daarin zal ik wel niet de enige zijn.
@Hay Het lijkt mij prima om van jezelf uit te gaan.
Elk stuk van een onderbouwde reactie voorzien is niet goed mogelijk. Daar gaat erg veel tijd in zitten. Niet reageren is dan de snelste manier. Net als een hartje zetten. Daarom zou ik ook graag minpunten willen kunnen geven. Dan weet je in elk geval als schrijver of je stuk niet OPviel of dat het niet BEviel.
@Hay. Ik heb je reeks met plezier gelezen. Er bekruipt me wel een gevoel ‘dat het nog niet af is.’ Het mysterieuze blijft en ik vind je laatste zin een mooie afsluiting, de ontmoeting met de mens. Ik zeg; potentie voor een jeugdboek.
Ik heb daar eerlijk gezegd al een opzetje voor. Maar die heb ik wel meer. Nu nog de tijd om die allemaal uit werken.
Overigens had ik mijn stukjes bedoeld als een mengeling van fantasy en mythologie. De namen zijn daar ook op gebaseerd. Usha is de inkorting van Ushas, de hindoegodin van de dageraad en in de Veda’s de ‘levensadem’. Mun heb ik afgeleid van Muninn, een van de twee raven die in de Scandinavische mythologie als de boodschappers van Odin gelden. In een langer verhaal (of dat jeugdboek) kun je met zo’n gegeven natuurlijk veel meer dan in drie stukjes van 120W.
Dat klopt, je kunt veel dieper dan. Ik ben benieuwd Hay. Ik heb een dochter die dat helemaal geweldig zou vinden. En dan nu de tijd nog. :))
Bovenstaand commentaar is van mij. Inloggen!
Eérst moet mijn prehistorisch YA-boek af. Dat wil ik rond 1 maart (op hoop van zegen in deze barre crisistijden) naar een paar uitgevers sturen. Daarna heb ik weer tijd voor een ander project. Wie weet wordt het dit wel, maar ik heb nog meer ideeën liggen.
Maar nu stop ik. De reactievelden onder de 120W-stukjes zullen niet bedoeld zijn om uitgebreid alle schrijfplannen voor de komende jaren uit de doeken te doen!
Ach joh! Het is rustig aan het front. Ben benieuw Hay. Laat je weten als het je lukt?
Doe ik zeker. Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen. Tussen 120 woorden en een compleet boek zit nog heel wat speling. Ik zou dit ook voor een (fnatasy)verhalenwedstrijd uit kunnen werken. Daarbij varieeert de woordlimiet, afhankelijk van de wedstrijd, van 1500 tot 12.000 woorden. Daar ga ik nog eens rustig over nadenken.
Doe ik zeker. Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen. Tussen 120 woorden en een compleet boek zit nog heel wat speling. Ik zou dit ook voor een (fantasy)verhalenwedstrijd uit kunnen werken. Daarbij varieeert de woordlimiet, afhankelijk van de wedstrijd, van 1500 tot 12.000 woorden. Daar ga ik nog eens rustig over nadenken.
@Hay Misschien is het leuk om dat verhaal dan in het forum te laten lezen (proeflezen) Ik ben begonnen aan de 7 hoofdzonden, een wedstrijd van 4500 woorden. Valt tegen, niet ingestuurd. Is er een site waar proeflezen een (oohooh, forumtopic) vast item is?
Om het hier niet te lang te maken, verwijs ik je even naar mijn blog. Onder ‘links’ kun je op de eerste twee aangehaalde sites proefleesstukken plaatsen.
http://hayvandenmunckhof.wordpress.com/
@Desiree
Maar zoals je zelf al aangaf, óók op 120W kun je proefleesstukken plaatsen. Ik weet overigens niet hoe lang die mogen zijn, want ik heb zelf van die mogelijkheid nog geen gebruik gemaakt.
Die mogen zo lang zijn als je maar wilt.
Dat is goed om te weten. Dan ga ik denkelijk ook eens af en toe van die mogelijkheid gebruik maken. Omdat je een account bij 120W moet hebben, is zo’n proefleesstuk niet openbaar. Tenzij je de pech hebt dat een andere 120W-er toevallig jurylid is van de wedstrijd waar je verhaal voor bedoeld is (dat is géén theorie, want zelf jureer ik momenteel bij Fantastels), kun je dus rustig een stukje plaatsen dat voor een wedstrijd bedoeld is. Of wordt zo’n stukje door zoekmachines gevonden. Het lijkt mij van niet, maar ik ben daar geen expert in.
Nou Hay, ik heb even rondgeneusd. Ziet er goed uit. Ben onder de indruk van je schrijfsels dusver. Dank je voor je tip.
@Frank, okee, dank je!
@Hay Zoekmachines komen ons forum niet op.
@Frank
Mooi zo!