De verboden signalen sterven uit in een donker wolkendek dat haar leven zal gaan bepalen.
Haar heimelijke liefdesrelatie wordt ruw verbroken doordat er voor haar gekozen wordt.
Een laatste whatsapp: ‘Vergeet me niet. Ik houd van je.’
Levenslang verdriet en desillusie als gevolg van middeleeuwse waandenkbeelden op de troebele netvliezen van haar traditionele ouders, die ook met een opgedrongen liefde omgaan en van wie het huwelijk letterlijk en figuurlijk gesluierd is. Haar moeder volgt op gepaste afstand haar vader, die als een zendamateur op een verkeerde frequentie met zijn god communiceert.
Als er geen liefde is, zend je uit op verschillende golflengtes: wat je nooit hebt ontvangen, kan je ook niet doorgeven. Zolang endogamie wordt gehandhaafd zal er niets veranderen.
Han, het begrip endogamie wordt naar ik weet tegenwoordig wat breder gebruikt. Oorspronkelijk: trouwen binnen de eigen stam. Tegenwoordig wordt ermee bedoeld: trouwen binnen de eigen sociale klasse. Meestal gebeurt dit op basis van vrijwilligheid. Voorbeeld: hoogopgeleiden trouwen vaak met hoogopgeleiden, boerenzonen trouwen bij voorkeur boerendochters; ook dit wordt als endogamie gezien.
Endogamie is dus niet per definitie een gearrangeerd huwelijk en zal altijd blijven bestaan.
Wel een mooi geschreven stukje.
@Ewald. Dank je. Ik ken de oorspronkelijke betekenis van endogamie uit de aardrijkskundeles. Voor de zekerheid had ik het ook nog even gegoogeld. Mijn punt is putten uit een ‘passende’, geselecteerde groep door ouders.
Dat begreep ik, Han. Ik hoor de term tegenwoordig regelmatig langskomen, gebezigd door sociologen, met betrekking tot sociale klassen, vandaar mijn opmerking.
Ewald, ach het beestje moet een naam hebben.
Mooi gevormde zinnen, vooral: de vader die op de verkeerde frequentie met zijn God communiceert.
Mooie manier de zendamateur gebruikt.
Uitgezochte huwelijkspartners bijzonder verwoord.
@Marie. Hartelijk dank!
Sterke openungszin, het verdriet druipt van de eerste zin af. En mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Door je woordkeuze is het verhaal indringend. Mooi.
@Alice. Hartelijk dank voor je mooie woorden.
@Ingrid. Dank je hartelijk!
Enodogamie komt soms ook in de Nederlandse cultuur voor, bijvoorbeeld in Volendam of de biblebelt.
@José. Zeker, het is een breed begrip. Hartelijk dank voor je reactie, ook op de andere stukjes!