Wat Amerikanen onderling verbond was ‘De stad op de heuvel’. Vele presidentskandidaten gebruikten deze op de Bijbelse Bergrede gebaseerde metafoor in hun speeches. Het maakte niet uit hoe groot de verschillen met de tegenkandidaat waren, er was altijd de verbintenis van die schijnende stad bovenop de heuvel. Kennedy, Reagan, Bush Sr. en Obama herhaalden allen dit van oorsprong Puriteinse beeld; de gedachte dat de Verenigde Staten Gods Land was.
Nu lijkt deze stad, deze Capitol op de Hill ernstig in verval. Het land zal zich opnieuw uit moeten vinden, want deze week zal de verdeeldheid genadeloos toeslaan op haar verscheurde bevolking.
Denk echter niet dat dit iets typisch Amerikaans is. Wereldwijd brokkelen hoofdsteden op heuvels in steeds grotere snelheid af.
Mooi weergegeven H2OWritez!
Gelukkig zien veel mensen dit verval en komen er nieuwe initiatieven, waar we weer mee verder kunnen.
Mooi beschouwend weer. Veel brokkelt af. Niet alleen stevige heuvels.
@H2OWritez, – Wat Amerikanen lang verbond – hier hoort nog “onderling” of “met elkaar” bij. Zoals het er nu staat, kregen Amerikanen verband om.
Ik kan niet volgen wat de Bergrede met “De stad op de heuvel” (ook “de” hoort bij stad op de heuvel) te maken heeft. De Bergrede vond plaats op een berg en ging niet over een stad. Wel weet ik dat de naam “Het Capitool” verwijst naar de zevens heuvels waarop Rome gebouwd is.
– Het land zal zich opnieuw uit moeten vinden –
zich moet hier zichzelf zijn.
Hoi Ineke bedankt voor de voorgestelde correcties.
Ik refereerde hier naar:
https://en.wikipedia.org/wiki/City_upon_a_Hill
Diverse presidenten gebruikten het in hun speeches.
@H2OWrites, één zin aanhalen kan ervoor zorgen dat de betekenis van het geheel verloren gaat. Jezus zegt dat de mensen (op de berg) het licht der wereld zijn, zij vormen alzo een stad en kunnen zo anderen verlichten, ofwel ze kunnen het evangelie uitdragen. Er is dus geen letterlijke stad waar naar verwezen wordt.
– na Puriteins beeld zou een dubbele punt geplaatst moeten worden in plaats van een dubbele punt, want hierna volgt een verklaring/uitleg.