De officiële wetenschap heeft het vrijwel zeker mis, op vrijwel elk gebied. Dat is namelijk altijd het geval geweest. Newton kwam met revolutionaire nieuwe inzichten, maar Einstein verkondigde dat ze niet geheel klopten. Darwin bracht de evolutietheorie, maar hij wist niets over erfelijkheid, laat staan over dna. Freud en Jung gaven een nieuwe kijk op de mens, maar hun ideeën zijn nog altijd omstreden.
Toch vertrouw ik op wat de wetenschap leert. Waarom? Omdat er niets beters beschikbaar is. U en ik hebben niet van alles verstand. Er zijn altijd meningsverschillen tussen geleerden. Maar wie gelijk heeft kan ik niet beoordelen. Daarom neem ik aan dat de wetenschappelijke consensus klopt. En met samenzweringstheorieën moet men bij mij niet aan komen.
Chapeau, goed verwoord! Hier sluit ik me helemaal bij aan!
En er is ook nog zoiets als logica en gezond verstand. Het geharrewar tussen wetenschappers die vaak een tunnelvisie hebben (lees gespecialiseerd zijn)staat naast datgene waarvan we op onze vingers kunnen natellen dat het zo is, zonder wetenschappelijk bewijs.
Darwin had wel enig idee van erfelijkheid maar dat is niet zo belangrijk. Ik vind het argument dat wetenschap nu eenmaal het beste is te vaag geformuleert. Ik vertrouw de gebruikte methodologie en de mensen die hem toepassen.
@ Gavi Mensch: via die redenering kwam aristotels tot de conclusie dat zwaardere objecten sneller vallen dan lichtere en dat vrouwen minder tanden hebben dan mannen. Ik vertrouw gezond verstand, intuïtie of vingertellen liever niet, dat is volgens mij een slechte methode om tot opvattingen te komen.
@De Kat Hieronymus Het is een feit dat vrouwen beter met ‘intuitie’ kunnen omgaan, dat wat rillingen langs de ruggengraat veroorzaakt klopt meestal wel. Het vereist alleen herkenning van de signalen.;-)
@Gavi Mensch, intuïtie is misschien handig voor huis, tuin en keuken dingen, maar het kan nooit enige vorm van bewijs leveren of zelf zo worden gezien.
Bovendien heeft wetenschap het alleen retrospectief soms mis, voor het nu is dat wat wetenschap levert het meest waarschijnlijke. Wetenschap is steeds in beweging en komt steeds, al is het soms met kleine stapjes, dichter bij de Waarheid.