Goddeloos betekent volgens het woordenboek: diep verdorven. Atheïsten storen zich aan God noch gebod. Wat volgt heb ik niet zelf bedacht. Maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden.
Van gelovigen wordt onder meer gevraagd zich te houden aan de geboden en verboden van hun godsdienst, van hen wordt gehoorzaamheid verlangd. Maar we zijn toch geen kinderen meer!
Wie niet in God gelooft, maakt zelf in volle vrijheid en verantwoordelijkheid onderscheid tussen goed en kwaad. Zijn ethische oordeel wordt niet vertroebeld door religieuze voorschriften. Zijn handelen wordt niet bepaald door de prikkels van beloning of straf, maar uitsluitend door zijn eigen goede of kwade wil.
Het goede is immers goed omdat het goed is en om geen enkele andere reden.
Dan is de vraag natuurlijk wel: wat is dat goede, dat goed is omdat het goed is? Hoe weten we wat goed is? Ik heb persoomlijk weinig vertrouwen in boeken vol verwerpelijke teksten en evidente onzin maar evenmin hebben we er veel aan te zeggen dat het goede goed is.
In mijn woordenboek staat ook: aan geen god gelovend.
Het is natuurlijk niet echt zo dat wie niet in een god gelooft in volle vrijheid en verantwoordelijkheid onderscheid kan maken tussen goed en kwaad. Er zijn wetten en binnen bepaalde culturen worden zaken dan als goed of kwaad gezien. Het eigen etisch oordeel kan daar al dan niet mee in botsing komen.
Gelovigen hebben, net als niet gelovigen, keuzevrijheid.
Prikkels m.b.t. beloning en straf vind je niet alleen binnen een geloof. De wet weet er ook raad mee.
Tenslotte: goed is een subjectief begrip.
@Ineke Wolf Met name met dat laatste ben ik het niet eens. Hoezeer normen en waarden ook kunnen verschillen naar tijd en plaats en van mens tot mens, in beginsel zijn goed en kwaad in mijn ogen absolute begrippen.
Die begrippen kunnen voor jou absoluut zijn, maar dat zijn ze niet. Wat de één goed vindt, kan de ander als kwaad zien. Neem controversiële zaken als euthanasie, abortus en de doodstraf, om er maar een paar te nomen.
@Ineke Wolf “,maar dat zijn ze niet.” Merkwaardig om in zo’n relativerend betoogje zo’n absolute uitspraak tegen te komen!
@ Ineke wolf, ik begrijp niet goed waarom uit het feit dat mensen het ergens over oneens zijn zou volgen dat er dus geen objectieve of absolute waarheid of juistheid in de besproken dingen kan zitten.
Als ik verkondig dat ik kan vliegen en jij verkondigt van niet, doet dat dan iets af aan het feit dat ik in werkelijkheid wel of niet (ik zou inzetten op niet) kan vliegen?