Nadat de nar zijn beklag had gedaan over het vreemde gedrag van de oude tuinman, groette hij zijn vorst en repte hij zich naar buiten om te gaan genieten van het milde voorjaarszonnetje.
Halverwege echter hoorde hij de mooie koning lelijk hoesten. De nar bedacht dat hij zojuist en passant had waargenomen dat zijn werkgever er wat verhit had uitgezien. Een plus een is zeker voor een schrandere nar twee en hij besloot zijn zonnebad nog even uit te stellen om de lijfarts te consulteren.
De koninklijke geneesheer had zojuist zijn aangevraagde tests ontvangen en met onverholen trots spoedde hij zich naar zijn geliefde vorst.
’s Middags werd via de bevriende media gecommuniceerd dat de koning op retraite was gegaan.
@Willem. Woorden sparen of meer verhaal toevoegen … na twee een komma en en vervangen door dus. Na ontvangen een soortgelijk geval, komma plaatsen en en vervangen of weglaten. Grt.
@Willem, ook na het eerst gebruikte vorst trouwens.
Dat biedt ruimte voor interessante ontwikkelingen, Willem. Dat de koning mooi is, wordt hier opeens tussen neus en lippen vermeld, maar heb je nog niet eerder gespecificeerd, tenzij ik een aflevering heb gemist. In dat geval trek ik die opmerking in.
Benieuw naar de volgende aflevering.
Luc, vroeger werd ons op school geleerd dat er nóóit een komma voor het woordje ‘en’ mocht worden geplaatst. Daar denk men tegenwoordig anders over, maar het moet wel relevant zijn of de leesbaarheid ten goede komen.
In beide genoemde gevallen hoeft zeker geen komma te worden geschreven.
@Ewald. Ik had duidelijk een andere school. Het is enkel een suggestie. Of er wat mee gedaan wordt is verder niet aan mij. De leesbaarheid wordt in mijn ogen verbetert maar ik heb niet voor gestudeerd. Grt
Luc, het was destijds een algemeen geldende regel binnen het Nederlandse taalonderwijs. Net zoals men leerde dat een zin nooit met ‘en’ mocht beginnen. Daar is men ook op teruggekomen.
@Willem Een mooie introductie. Wat mij betreft geen afgerond verhaal. Je schept wel een mooi beeld.
In sprookjes is in mijn ogen een koning altijd mooi. Nu haalt het mij uit mijn ritme. In deze heerlijke serie had ik het passend gevonden als je had geschreven: ‘Halverwege echter hoorde hij de koning mooi lelijk hoesten.’
In je slotzin vind ik bevriende media goed, zelfs hilarisch. Aangezien je al in de titel quarantaine hebt aangegeven, zou ik het in de slotzin geheimzinniger houden. Bijvoorbeeld dat hij zich elders bevindt. Enkel een suggestie. Je weet dat ik dol ben op deze serie.
Hopelijk krijg ik nu niet het gehele 120W rijk over me heen. Niet echt literair.
@Inge, dit is een vervolgverhaal (ieder thema probeer ik hierin te verwerken); misschien dat je het daardoor niet een afgerond verhaal vindt.
@Levja, ik had nog een woordje over en ik vond het wel aardig om een (mooie) koning lelijk te laten hoesten (meer een woordgrap. Ik ga de slotzin geheimzinniger voor je maken.
@Willem Dat snap ik, maar ook dan moet elk deel als een afgerond verhaal lezen, vind ik. (En vinden ook eigenlijk de regels van deze site.)
@Inge, dat wist ik niet (maar is wel logisch); ik zal het in de gaten houden.
Ja, goed gevonden op retraite. Grote geesten zijn de koning voorgegaan. Grote voorbeelden als Jezus Christus, Mohammed en de Boeddha deden dit al. Het past ook erg bij Pasen. Ik vind de woordspeling ook leuk, hoor. De mooie koning die lelijk hoest. Het geeft zowel de koning als de kwaal een bijzonder lading.
Ik vind het bij deze serie niet heel erg, dat niet elk stukje een afgerond verhaal is. Ik weet het, de spelregels hebben destijds anders aangegeven, echter de laatste jaren is er toch wel een lichte vorm van literaire anarchie op de site. Daarom vind ik het hier passend. En ik ben altijd dol op sprookjes en vervolgverhalen geweest. Mij pleziert het alleen maar. Dus dank je.
@Levja, dank je voor je complimenten. Als ik je er echt een groot plezier mee doe, dan kan/wil ik wel 2x per week een DKEDN schrijven
Als je tijd en zin hebt, dan graag. Wel een willen en niet moeten, hoor, Willem.
Het doet me denken aan vroeger. Sip kijken als een verhaaltje was afgelopen en dan weer lachen als mijn moeder zei, dat er een vervolg kwam. Bijvoorbeeld Paulus de Boskabouter.
@Levja, ik doe het met alle plezier (wordt waarschijnlijk pas morgen).