In 416 v.Chr., gedurende een pauze in de Peloponnesische oorlog, besluiten de machtige Atheners het eilandje Melos te onderwerpen. Eerst proberen ze, tevergeefs, de MeliĆ«rs zo ver te krijgen dat die het Atheense gezag ‘vrijwillig’ aanvaarden. De MeliĆ«rs beginnen over het recht, de redelijkheid en de billijkheid, maar de Atheners zeggen al meteen: “U weet even goed als wij hoe onderhandelingen tussen mensen verlopen. Een rechtvaardige uitkomst is daarvan afhankelijk, of de noodzaak daartoe voor beide partijen even groot is. Anders zorgen de sterken dat ze bereiken wat in hun macht ligt en leggen de zwakken zich daarbij neer.” (Thucydides, mijn vertaling)
Dit als inleiding op een serie stukjes over de relatie tussen begrippen als recht, macht, ethiek en belang.
Die Atheners zijn er in ieder geval eerlijk over. wie weet tegenwoordig nog waarom we aan oorlog x en y beginnen en niet aan oorlog z.
@De Kat Hieronymus. Ja, eerlijk waren ze wel. Waarom ze erop stonden dat Melos zich zou schikken? Omdat andere eilanden anders wel eens op de gedachte konden komen tegen de Atheense onderdrukking in opstand te komen! Dat zeiden ze tenminste.
Het recht van de sterkste, of dat nu op de kasseistrook of in de klassieken is.
@carel Amen.