Als je tijd genoeg hebt dan kun je van alles gaan ondernemen. Soms ligt het voor de hand, soms is het zeer actueel. Zo is het woord coronatriage erg actueel. Een triage waarbij bepaald wordt of iemand die ziekteverschijnselen vertoont die in beginsel kunnen wijzen op een coronabesmetting, op corona moet worden getest of voor corona moet of mag worden behandeld. Zo blijken er veel begrippen rond corona te zijn.
Heus, ik verzin het niet, het is al verzonnen en ook nog gepubliceerd op de website www.taalbank.nl onder de kop coronawoordenboek. Hierin alle woorden die op welke manier dan ook te maken hebben met corona. De taal van het nieuwe normaal, zo valt er meerdere keren te lezen. Waarvan akte.
Goedemorgen Luc. Hieronder de link naar het ‘Coronawoordenboek’ van Taalbank.
Je schrijft dat er meerdere keren te lezen valt: ‘Het taal van het nieuwe normaal.’
Ik kom het echter nergens tegen. Wel één keer: ‘De taal van het nieuwe normaal.’
Wat bedoel je precies?
https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/
Goedemorgen Ewald, er staan meerdere afbeeldingen op de site. In de afbeelding telkens weer (4), ‘De taal van het nieuwe normaal’. Niet te missen. Grt
Precies, Luc. DE taal en dus niet HET taal, zoals jij schrijft. Zie je eigen stukje.
Die had ik over het hoofd gezien. Dank voor je oplettendheid, Ewald.
Volgens mij zei ik dit al eerder maar ik ben zó benieuwd wat COVID-19 met de omzet en het bedrijfsimago van Corona bier heeft gedaan
@Louisa. Corona bier is meer verkocht tijdens de corona-periode. Het resultaat van de brouwer (In-Bev) is echter flink achteruit gegaan doordat er niet aan de horeca geleverd kan worden. Imagoschade lijkt vooralsnog beperkt. Dus omzet (aantallen) omhoog, bedrijfsresultaat omlaag en imago schade valt mee. Grt
Ach … het gaat taalkundig veel verder. Zo heeft Dolly Parton bij haar inenting vandaag (of gisteren) spontaan ‘Vacine, vacine, vacÃÃÃn’ gezongen. Zie je het voor je?
Coronaschrijver staat niet in het woordenboek. Toch denk ik dat meer mensen de pen of toetsenbord ter hand hebben genomen en in de coronatijd zijn gaan schrijven.
Nu is deze gedachte niet wetenschappelijk onderbouwd, maar ik denk dat de combinatie thuis zitten, met een computer binnen handbereik én niemand die achter je staat en controleert wat je op het scherm tovert, het eenvoudiger maakt een stukje te schrijven in de baas zijn of haar tijd.
Onderzoekje waard lijkt mij zo: zouden er 9 maanden na het begin van de lockdown meer boeken uitkomen?