Het grootste priemgetal dat nu bekend is, heeft ruim drieëntwintig miljoen cijfers. Ongetwijfeld worden er nog grotere getallen ontdekt, die alleen door zichzelf en één kunnen worden gedeeld. Dat komt omdat de rekencapaciteit van computers alsmaar toeneemt.
Ze kunnen veel sneller rekenen dan we met ons menselijk brein kunnen. Daardoor kun je bijvoorbeeld op Facebook onmiddellijk zien wie van je echte of vermeende vrienden je belangstelling delen. De informatie die je over jezelf geeft biedt de bouwstenen voor het verdienmodel, het gebruiken van gegevens van en over mensen. Data zijn de nieuwe steenkolen, de brandstof van de economie.
Het gebruik van de term sociale media verhult hierbij dat het gaat om bedrijven met miljarden omzet en winst. Sociaal of kapitaal?
Voor mij kilheid alom. Wel passend bij deze tijd.
Diezelfde data zorgen er ook voor dat we op facebook en andere websites dingen en mensen vinden die ons interesseren. Niet alleen maar negatief volgens mij
Mij is het trouwens altijd een raadsel waarom het zo interessant is om een nog groter priemgetal te vinden.
Mee eens, hoor Inge. Waanzinnig warme contacten ontmoet via dit medium …
Veel inspiratie ook. Het kaf en het koren, nietwaar?
@José. Je kunt het beter asociale media noemen. Iedereen die een computer kan bedienen moet zich vooral (schofterig) profileren. Lekker schelden via Twitter. En Facebook is zo lek als een mandje, leert het recente verleden.
@Han: Ook in 2019 zou ik graag persoonlijk je willen spreken over onze ‘misverstanden’. Ook dit jaar ben ik meerdere malen in Amsterdam. Geef maar aan.
dank voor de reacties, ik gebruik zelf de sociale media ook, ze bieden ook veel mogelijkheden, maar ik realiseer me tegelijkertijd dat achter het beeld van een open en vrij toegankelijk platform ook commerciële belangen zitten, dat heb ik in dit stukje proberen te omschrijven. Dat van die priemgetallen is al een eeuwenoude obsessie van wiskundigen. Voor de ‘freaks’ is het interessant, voor de meeste mensen helemaal niet.
@Inge. @José. Het ligt wat genuanceerder. Supergrote priemgetallen zijn onontbeerlijk voor bepaalde vormen van beveiliging en codering. Internetbankieren bijvoorbeeld zou niet hebben bestaan zonder deze priemgetallen.
Ook bepaalde levensvormen in de natuur maken gebruik van priemgetallen om hun overlevingskansen te verhogen.
Niet alleen maar een speeltje van wiskundigen dus.
@Ewald, wel eens met je nuancering, het nut van de kennis van priemgetallen is meer dan een speeltje.
@Levja. De ‘kilste persoon van de site’ die jou van je ‘geliefde site’ heeft ‘weggevaagd’, heeft hier geen behoefte aan.
@Han: Duidelijk!
Klopt, de priemgetallen hebben betekenis, maar al ben ik eigenlijk wiskundige, toch weet ik niet hoe
Goed om zelf op social media het kaf van het koren te scheiden inderdaad.
@Inge, ik weet niet zo veel van wiskunde, maar wat ik wel weet is dat zonder wiskunde zoiets als het internet en bijvoorbeeld deze website helemaal niet mogelijk zouden zijn. Via internet ben ik ook in contact gekomen met verre verwanten, met wie ik bijvoorbeeld overgrootouders deel.
@José. Het kleinste priemgetal is 1. Precies voldoende voor één welgemeende felicitatie.
Hoe dan ook: de felicitatie hoef je niet te delen!
👍😊
Gefeliciteerd
@José. Van harte!
dank @Ewald, @NDD, @Frank, @Han, @Berdien voor jullie felicitaties.