Vandaag, 18 januari 2017, is het precies 59 jaar geleden dat de toen 22-jarige zwarte Canadese ijshockeyspeler Willie O’Ree, als eerste zwarte ooit, opgeroepen werd om voor de Boston Bruins van de National Hockey League (NHL) een geblesseerde speler te vervangen in een wedstrijd.
O’Ree merkte later op dat racistische opmerkingen vanuit het publiek in de steden van de VS veel erger waren dan in de steden van Canada.
Het duurde tot 1974 voordat een tweede zwarte speler, Mike Marson, in de Verenigde Staten, werd opgesteld door een andere professionele ijshockeyclub.
Vrijdag verlaat Barack Obama het Witte Huis. Statistisch gezien is de kans op een nieuwe zwarte president bijna te verwaarlozen. We leven in een door blanken gedomineerde ontheemde wereld.
Ja, de heerlijke vermenging is nog ver te zoeken. Jammer.
Vertrouwen en hoop.
Precies wat je zegt Peter: ‘Het kan verkeren’ zei Bredero al in zijn tijd!
De toekomst is nooit voorbij.
Broeder Mabelus,
Een goede uiteenzetting. Er mag wat meer kleur in misschien….
Weer een mooi stukje geschiedenis Peter. Men zegt dat er van de geschiedenis geleerd kan worden, vele (blanke) mensen blijken hardleers. Ik ben benieuwd naar de toekomst, na vandaag.
@VmetdeVork. Goed om weer eens van je te horen! Mooie droge reactie.
@Alice. Bedankt voor de reactie. Ik wil met mijn stukje vanzelfsprekend niet beweren dat hardleersheid een blanke eigenschap is.
Op het moment dat ik dit schrijf heeft Obama nog geen 10 uur te gaan als president. En wat te verwachten van het presidentschap van Trump? Laten we hopen dat de porseleinkast voor de olifant gesloten blijft.
Hmmm…. Volgens mij staat de porseleinkast wijd open. Hoed je voor de olifant!
Obama is natuurlijk even blank als hij zwart is (of misschien nog net iets blanker, aangezien hij door zijn blanke moeder en grootouders werd opgevoed), dat wordt vaak vergeten. Niettemin een hoopgevende en sympathieke politieke figuur, in tegenstelling tot zijn opvolger.
Toch zie ik eigenlijk geen reden om aan te nemen dat Amerika over 4 jaar weer een blanke president krijgt, al moet ik toegeven dat ik niet veel ken van Amerikaanse politiek. De kans dat het ooit een “native American” (een echte autochtoon dus) wordt, lijkt me dan weer zo goed als nihil, even goed bedroevend.