“U denkt misschien dat alle melk hetzelfde is, toch wordt steeds meer melk uit het buitenland gehaald. Gelukkig komt Campina melk gegarandeerd van onze Nederlandse koeien”, zo begint een reclame van zuivelaar Campina.
Een redenering die kant noch wal raakt. Waarom zou Duitse, Belgische of voor mijn part Franse melk anders zijn dan Nederlandse? Dezelfde koeien, hetzelfde gras. Dan vervolgt de acteur dat hun Nederlandse koeien ‘optimaal verzorgd en gevoerd’ worden. Optimaal klinkt echter nogal economisch, net genoeg voer voor melk, maar geen grammetje meer. Idem voor de verzorging. Alles optimaal.
Maar goed, melk blijft nog steeds melk, of niet? Volgens Campina heeft hun ‘100% Nederlandse verse kwaliteitsmelk’ een betere voedingswaarde. Ofwel: Campina melk bevat meer calorieĆ«n. Chauvinisme maakt dik.
Het lijkt een beetje een narrowminded trend te worden, zoals ook dat nare Nederland voor de Nederlanders….
Het is dus deze reclame.
Overigens, dat Campina met de ‘betere voedingswaarde’ daadwerkelijk ‘meer calorieĆ«n’ bedoelt, blijkt uit hun website waar ze dezelfde woorden ‘betere voedingswaarde’ gebruiken voor het verschil tussen volle en halfvolle melk. (En zoals we weten is halfvolle melk gewoon verdunde volle melk, dus zit het verschil tussen vol en halfvol in de hoeveelheid calorieĆ«n, de voedingswaarde.)
Als het om een auto gaat willen we weer iets uit Duitsland. Hier (in Canada) zweren ze weer bij Europese kwaliteit en stijl
Het creatief gegoochel met woorden om producten aan te prijzen is iets van alle tijden, maar het steeds vaker verpakken in chauvinistisch cadeaupapier valt me ook op, zoals @gavi al aangaf.
Dit chauvinisme is iets wat ook buiten Nederland leeft. In SkĆ„ne (de zuidelijkste provincie van Zweden) is het enige zuivelmerk dat een kans krijgt in de supermarkt SkĆ„nemejerier (‘SkĆ„ne-zuivel’), dat enthousiast adverteert met “Mjƶlk hemifrĆ„n” (‘melk van thuis’). Dit is maar een voorbeeld, het geldt voor veel producten. Bijna al het vlees wordt aangeprijsd met “Zweeds vlees”.
Deze kopt zelfs Marcus Berg nog in
Is Optimel ook van Campina?
Keniaanse marathonlopers zijn zo goed omdat ze Keniaanse melk drinken, las ik laatst in een serieus stuk over deze atleten. En het gras van onze Groene Hartkoeien is beslist anders dan dat van die Friese herkauwers, nee Campina heeft een punt
Die Kenianen hebben dunne, lichte kuiten; ze hebben een wetenschappelijk bewezen voordeel bij marathons