Is de islam een godsdienst of een politieke ideologie?
Vrijwel iedere godsdienst heeft ideeën over de inrichting van de samenleving. De Bijbel staat er vol mee. Als Jezus zegt: “Geeft dan den keizer dat des keizers is en Gode dat Gods is” (Statenvertaling) doet ook hij in feite een ideologische uitspraak.
Anderzijds bevatten politieke ideologieën vaak transcendente elementen, zoals opvattingen over goed en kwaad. Ze hebben soms een religieus trekje.
Toch is de vraag niet zonder betekenis. Godsdiensten genieten in ons recht een bescherming die politieke ideologieën missen. Volgens de PVV kan de islam geen aanspraak maken op die bescherming, volgens VVD en CDA wel. Daar gaat het in wezen om bij het meningsverschil tussen de regeringspartijen en de gedoogpartner.
Kerk en staat waren toch gescheiden? Dat heb je vergeten mee te nemen in je stukje, denk ik
Het gevaar van de PVV is een combinatie van simplificering en populisme. Er zullen vast wel groepen binnen de islam zijn die puur ideologisch denken, maar net zoals dat de protestantse kerk niet uit een homogene groep bestaat, bestaat ook de islam niet uit een specifieke school. De werkelijkheid is veel complexer. Té complex voor de PVV, als je het mij vraagt.
@Gavi Mensch Nederland is geen laïcistische staat, zoals Frankrijk, wetten beginnen nog altijd met “Wij, Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,…”. Punt twee: deze kwestie heeft weinig te maken met het onderwerp van mijn stukje. En tenslotte: ik neem in het stukje geen enkel standpunt in, ik analyseer slechts.
Heel knap hoe een ingewikkelde zaak binnen 120 woorden helder wordt gemaakt. Niet dat daarbij alles gezegd is, maar dat hoeft ook niet binnen deze context.
Een vraag is zelden zonder betekenis. Uw verhaal is prachtig.
Dit is een beknopt maar goedgeschreven stuk. Het zou heel goed kunnen dienen als uitgangspunt voor een les maatschappijleer.