De melkertbaan was een project uit 1994 om mensen met ‘een grote afstand tot de arbeidsmarkt’ (i.e. langdurig werklozen) gesubsidieerd van de straat te houden. In 2004 afgeschaft wegens onvoldoende doorstroming naar reguliere banen. Overal? Nee, want een Zuid-Hollandse gemeente bleef moedig weerstand bieden en besloot alle melkertbanen op haast Oost-Europese wijze te werk te stellen bij het openbaar-vervoerbedrijf. Gewoon om de hele dag met drie man naast een kaartjesautomaat te staan bijvoorbeeld. Uiteraard volledig betaald met OV-geld. Nu er bezuinigd moet worden op het openbaar (stads)vervoer, klaagt deze gemeente steen en been en wordt gedreigd met het opheffen van bus- en metrolijnen. Wellicht blijft er meer OV-geld over voor bussen en metro’s als er geen werkgelegenheidsprojecten mee betaald worden.
Ik ken een jongen die indertijd in het Melkert baan circuit zat had. Hij wist me destijds te vertellen dat hij dankzij zijn “Melkert” achtergrond geen enkele kans maakte aangenomen te worden door een reguliere baas.
Een deel van dat probleem was dat ze tot 120% van het minimumloon verdienden. Dit was vaak meer dan bij een reguliere baan en dus was er ook vanuit de melkertbanen zelf weinig animo voor.
Het idee van zo’n Melkertbaan vind ik op zich niet slecht. Het probleem in dit geval is dat de RET geen enkel idee heeft om die mensen wat echt nuttigs te laten doen (wat mij niet verbaast).