Ik spaar ze niet. Ik krijg ze cadeau bij een boek. Ik koop ze als souvenir. Sommige zijn ware kunstwerkjes, ooit door een zoon voor moederdag gemaakt. Andere bevatten wijsgerige uitspraken.
Pas nu ik er bij dit themawoord over nadenk, besef ik dat ik een ware collectie heb. Ze hebben ook allemaal een functie. Vroeger vond ik dat ik een boek moest uitlezen, voordat ik aan een ander begon. Dat is nu anders. Over sommige boeken doe ik wat langer. Dat zijn boeken in een andere taal of informatieve boeken. Op mijn nachtkastje ligt een boek dat me helpt om te ontspannen.
Straks sla ik mijn kookboek open. Het handgeschreven recept van oma’s soep is misschien wel mijn dierbaarste bladwijzer.
@Cora. Mooi stukje. Het recept van de soep van mijn oma zit in mijn hoofd en ligt het hele jaar door in bakjes in mijn vriezer. Groningse witte bonensoep (met Groningse worst)
@Ewald, het recept voor oma’s soep is geheim. Het gaat van moeder op dochter over. Nou ja, bij gebrek aan een dochter zal ik het aan mijn zoon geven.
@Cora. Mijn moeder stond niet graag in de keuken. Mijn zus en ik kenden als enige het geheime recept van mijn oma. M’n zus is in 2015 overleden en heeft het geheim mee haar graf ingenomen. Nu loop alleen ik er nog mee rond en smul er haast iedere week van.
Heel mooi, Cora, een waardevolle en unieke verzameling!
@Cora. Die oma’s toch… Leuk.
@Ewald, hoe smaakt ‘Groningen’? Ik ben heel benieuwd naar die soep…
@Cora. Mij oma’s recept de wereld inslingeren zou ongepast zijn. Ik sta op het punt de deur uit te gaan, maar een dezer dagen zal ik je – via het forum, in een privébericht – het recept doen toekomen.
ja boeken met iets persoonlijks in, zul je nooit wegdoen
@Jose, dank je. Ik hoop dat mijn gesigneerde boeken (ahum) ook een lang leven beschoren zijn. Maar ik kan niet in andermans boekenkast kijken…
Heerlijk al dat papier. Koken uit een boek vind ik zelf (ook) prettiger dan het recept van m’n schermpje te moeten lezen. En waar laat ik dan de onvermijdelijke vlekken die in een gebruikt kookboek (inderdaad mét bladwijzer) thuis horen?
@Ewald, het zou mooi zijn als er een stukje Groningen in een Limburgse keuken terechtkomt. Van mijn kant kan ik de smaak van Noord-Holland jouw kant opsturen. Misschien handig om te mailen via coraleek@online.nl?
@Cora. Excuses dat ik je het recept nog niet heb doorgestuurd. Vergeten was ik het niet, maar het zijn momenteel rommelige dagen voor mij. Deze week maak ik het in orde.
Ter info: mijn moeder was Gronings, maar ikzelf ben geboren en getogen Amsterdammer. Best wel Noord-Hollands denk ik ☺
@Cora. Hartelijk gefeliciteerd!
In het kookboek staat vast en zeker een recept voor een taart, gefeliciteerd!
Bij recepten van mijn oma komt onmiddellijk bierpap bovendrijven. Alleen ben ik het recept kwijt. Donkerbier gaat erin. Dat kan ik me nog herinneren. En het schuimde. De kleur lichtbruin. Het schuimen was van het eierschuim dat eronder geklopt werd. Denk ik. Hoe dan ook. Om te smullen. Net als jouw oma’s soep. Leuk stukje en gefeliciteerd.
van harte Cora.
Cora: Mooi geschreven en smakelijk gefeliciteerd!
@Cora. Gefeliciteerd.
Gefeliciteerd