Als we het deze week dan toch over kruidnoten hebben, laten we dan de puntjes eens op de i zetten.
Kruidnoten worden op smaak gebracht met de zogenaamde “speculaaskruiden” en laat daar nu net géén kruid aan te pas komen, al staan de ingrediënten bij de meeste mensen wel op het kruidenplankje: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper.
Kruiden zijn de aromatische bladeren van lage, groene planten. Voorbeelden zijn basilicum, munt, rozemarijn, peterselie et cetera. De eerdergenoemde speculaaskruiden zijn feitelijk specerijen, meestal afkomstig uit tropische gebieden. Kaneel, nootmuskaat en kruidnagel komen van een boom. Kardemom zijn zaadpitjes en de peper is de vrucht van de peperplant. Feitelijk zijn kruidnootjes dus specerijnootjes. Ikzelf noem ze trouwens – ten onrechte – pepernoten.
Ewald, ik snap hier absoluut een pepernoot van. En zo noem ik ze ook.
Nee, Ewald. Als je dan de puntjes op de i wilt zetten dan graag correct. Kruidnoten worden niet op smaak gebracht met speculaaskruiden. De kruidnoot is het uiteindelijke product dus daar verandert niets meer aan. De kruiden worden in een eerder stadium toegevoegd. Dat bedoel je waarschijnlijk ook, maar het staat er niet. Neemt niet weg dat je volledig gelijk hebt qau kruiden, men gebruikt speculaaskruiden. Ook ik noem ze gewoon pepernoten en ze smaken me best. Grt
Han, kruiden kunnen, behalve in kruidentuintjes, ook gewoon op een klein balkonnetje groeien. Een gematigd klimaat als het onze is perfect. Specerijen komen meestal uit tropische gebieden en zijn dikwijls afkomstig van bomen.
Taalkundig heb je gelijk, Luc. Het meel wordt op smaak gebracht met de speculaaskruiden.
Ewald. Ik weet het, ik kook veel met beide. Basilicum en dragon zijn mijn favoriet. En bij de zalm natuurlijk dille.
In salades is dragon een feestje, Han.
Onmisbaar in bearnaisesaus, Ewald.
Ewald, weer bedankt voor je educatieve verhaal (een dag niet geleerd …)
Goed om te horen, Willem.
Nog een leuke wetenswaardigheid: kruidnoten zijn ook heel goed in de keuken toepasbaar. Google maar eens “koken met kruidnoten”.
En de door Luc genoemde Van Delft heeft pepernotenwinkels door het hele land waar kruidnootjes 365 dagen per jaar verkrijgbaar zijn. Eens in de vier jaar zelfs een dagje meer.
Wat Willem zegt, weer iets geleerd. Eergisteren weer een kilozak in huis gehaald. Had bijna die van Bolletje in mijn mandje gedaan, tot mijn telefoon aangaf dat ik daar dan wel.de nodige euro’s voor moest gaan betalen. Gelijk omgewisseld met het huismerk, de helft goedkoper!
Dat geldt toch voor bijna alle artikelen, dat huismerken stukken goedkoper zijn dan A-merken?
Ja, maar zo’n groot verschil, voor iets wat volgens jouw stukje niet op een andere manier gemaakt zou kunnen worden? Blijft schokkend.
Bizar is het in ieder geval, Valerie. Ik zag net bij Dirk van den Broek een zak kruidnoten van 1000 gr – van het huismerk – voor € 0.85. Was wel een aanbiedingsprijs. Bolletje 1000 gr bij AH kost € 4.95.