Zoals veel Nederlanders ben ik gek op onze typische winterkost. Bruinebonensoep, erwtensoep, zuurkool en boerenkool. Al deze gerechten zijn onlosmakelijk verbonden met rookworst en dáár wil ik het nu eens over hebben.
De meest geconsumeerde worst is de welbekende Unox-rookworst en deze worst heeft niets, maar dan ook niets, met gerookte worst te maken. Sterker nog, deze worst mág niet eens gerookte worst worden genoemd, omdat deze worst niet is gerookt. Het betreft hier een gekookte worst, waaraan rookaroma is toegevoegd.
De authentieke rookworst kunt u herkennen aan een donkerbruin plekje, precies onderaan in het midden, op het ronde gedeelte. Hieraan heeft, boven de hete rook, een gloeiende vetdruppel gehangen.
Toch produceert Unox eveneens échte gerookte worst. De bekende HEMA-worst.
@Ewald. Ik krijg er trek van! Jammer dat de meeste worst bremzout is; en ik ben een hartige klant hoor!
bruin bonensoep – bruinebonensoep Ik maak die vaak volgens moeders recept met… ossenstaart!
@HAN. Ossenstaart: Heerlijk! In veel kant-en-klaarproducten is de hoeveelheid zout inderdaad exorbitant hoog. Toevallig heb ik een Unox-worst van 275 gr. in huis. Even nagekeken. Deze bevat 2 gr. zout. Dat is ± 2/5 van een afgestreken theelepel. Dat valt me eerlijk gezegd nog mee.
Wat de schrijfwijze van bruine bonensoep/bruinebonensoep betreft, zullen Het Groene Boekje en Van Dale wel weer botsen. Ik heb hier niet alleen Van Dale geraadpleegd, maar ook De Grote Unox. Uiteindelijk heeft mijn eigen logica de doorslag gegeven. Mijn voornaamste argument: dan zou witte bonensoep ook aan elkaar worden geschreven en dat heb ik nog nooit ergens gezien.
@Ewald. Wittebonensoep schrijf je ook aan elkaar! Wat betreft het zout: Unox valt nog mee, maar proef eens een worst van Albert Heijn, de Veluwse worst. Best lekker van smaak, maar zonde dat het zo zout is. Wel weer een goed excuus om een lekker koud biertje te drinken.
@Ik heb diverse kookboeken geraadpleegd. Overal wordt ‘welke-kleur-dan-ook bonensoep ‘met een spatie geschreven. Ook rode linzensoep, bruine linzensoep. Wat te denken van rode bessensap. Zonder jou te willen beledigen: de jongens (en meisjes) van Het Groeneboekje zouden eens hun culinaire spelling moeten aanpassen. Als keukenprins handhaaf ik mijn schrijfwijze. Die vrijheid heeft de schrijver! Geniet van je pilsje!
@Ewald. Zoals vaker gezegd: ik volg Het Groene Boekje. Ook al is de logica vaak ver te zoeken.
Han. Ik weet het. En meestal volg ik jou. Heel soms niet. Als het ontbreken van logica te veel tegen mijn gevoel indruist.
@Ewald. Ik volg Het Groene Boekje omdat het leidend is. Je moet ergens van uitgaan. Maar wat jij wil, natuurlijk.
En ach, het is maar spelling.
@Han. Ik ben misschien wat meer rebels. Of eigenwijzer.
@Ewald. Vooral zo blijven!
Zeker, Han. Insgelijks!
@Han. Ik ben zelfs zo rebels nu en dan, dat ik tegen mezelf inga. Toch bruinebonensoep van gemaakt!
@Ewald. Als beginnende vegetariër, in een vleesloze week, dit stukje leuk vinden is raar. Maar ik vind het echt een leuk stukje! Ik doe er een hartje bij. Dank Ewald!
@Arjan: eum nee. Voor rookworst bedank ik hartelijk.(Ieuw.)
@Ewald: Dit stukje leest voor mij als pure horror, omdat ik geen rookworst lust,maar ik gaf je wel een hartje voor je paprikastuk. (Om het goed te maken.)
@Arjan. Ook vegetarische hartjes hartelijk welkom.
@Nele. Dank voor je paprikahartje.
@Ewald, je hebt me wel aan het denken gezet! Meteen even de verpakking van Unox worst gelezen en ik voel me belazerd. Volgende keer HEMA worst. Want boerenkool of erwtensoep zijn maar ‘blote’ kost zonder worst.
@Cora. De naam ‘Rookworst’ is inderdaad misleidend. Rookaroma staat wel vermeld, maar zoals altijd bij de kleine lettertjes. De HEMA-worst is lekker, maar bij een kleine zelfstandige slagerij is vaak een nóg lekkerder worst te krijgen. Wel even zoeken.
Leuk hoor, deze rookworst-les. En dat aan het begin van de lente terwijl de commercie een vleesloze week van ons verlangt.
@Marceline. Pas gisteren vernam ik dat dit een vleesloze week is. Mag ik later in het jaar dit nog inhalen? Met de Ramadan mag het wel.
Als er echt rook uit de worst komt, dan pas heb je rookworst. Mijn voorkeur gaat uit naar die Van Nelle. Nel vindt dat ook. Hoewel Nel ook wel graag een zware pijp rookt. Nee, niet van Camel.